Rad sa obiteljima

Obitelj ovisnika je također ovisnica koja treba proći svoj proces rehabilitacije kroz grupe samopomoći i uključivanjem u pojedine faze terapijskog procesa samih korisnika. Kroz grupe samopomoći i druge oblike podrške susreli smo se i s roditeljima i članovima obitelji koji su u svojoj obiteljskoj sredini doživjeli razornost tame i mraka ovisnosti. Na zajednički hod uputila nas je vjera u ljudsko biće, da je moguće u njemu probuditi nadu i dovesti ga na trag novog života u kojem se prihvaća radost i bol, snaga i slabost. Različite su bile situacije u kojima smo tu zajedničku nadu međusobno podupirali. Ta iskustva trajno nas inspiriraju za nove pothvate u posve novim okolnostima od individualnih razgovora sa članovima obitelji ovisnika do organiziranja različitih tribina i okruglih stolova što je dovelo do osnivanja Udruženja roditelja Biram život u Banja Luci, koje je i službeno registrirano i započelo sa svojim novim oblikom rada 2013. godine.

Obitelj ovisnika

Obitelj ovisnika je ona koja živi:

  • tjeskobu i agoniju
  • dezinformacije
  • sram
  • precjenjivanje vlastitih snaga
  • podcjenjivanje problema
  • međusobno okrivljivanje
  • panično traganje za hitnim rješenjima

Pitamo se: jesu li to razlozi da budu u društvu marginaliziranih, stigmatiziranih, da im bude oduzeto osnovno pravo na ljudsko dostojanstvo i pravo na pomoć dok se bore za one koje vole?

Obitelji ovisnika, kao i sve druge obitelji tragaju za svojim korjenima, traže u određenom društvu prostora, žele zdrave odnose i oni koji su direktno prošli kroz ovisnost i oni koje je dotakla indirektno.

OBITELJI! PITAŠ SE ŠTO I JE ČINITI?

Ozbiljno pristupi problemu – ne podcjenjuj ga! Niste nipošto slabići ako ne možete sami izići iz problema i zatražite stručnu pomoć.

VI IMATE ZADNJU RIJEČ A NE VAŠI PROBLEMI ILI OVISNOST! ZAPAMTITE: NEMA SAVRŠENIH OBITELJI NI SAVRŠENE DJECE.

Izrealizirani projekti

Projekat “Roditeljske večeri”

“Roditeljstvo, više nego i jedna druga uloga u životu, zahtijeva permanentno usavršavanje jer se stalno nalaze pred izazovima. Zato će projekt “Roditeljske večeri” svojom misijom i vizijom težit održavanju obiteljskog kompasa na istinskim vrijednostima, koje današnjica vješto sakriva, njima manipulira ili ih pak omalovažava.
Ulaskom mladih u period adolescencije mnogo toga se mijenja, a kvalitet odnosa djece i roditelja najčešće se pogoršava, samo u rijetkim slučajevima postaje bolji i kvalitetniji. Od razine djetetova samopouzdanja do skladne obiteljske komunikacije stoji prostor koji stalno treba osluškivati i obogaćivati. Škola kao odgojno-obrazovna ustanova, ali i šira društvena zajednica i civilno društvo ni na tren, ne trebaju zaboraviti da svi učenici ne moraju biti odlični đaci, ali mogu biti dobri ljudi i zato trebaju podršku nas odraslih.
Lepezu preventivnih programa neophodno je predstaviti i kroz neformalno obrazovanje što svakako jeste jedna od brojnih zadaća i škole i društva u cjelini. Upravo zbog složenosti ove problematike kao kvalitetan odgovor je uvijek interdisciplinarni pristup roditeljima, ali i samim srednjoškolcima koji se nalaze u vrlo specifičnoj dobi. S toga su Opća gimnazija KŠC Banja Luka i Centar Marjanovac odlučili ujediniti svoje snage i dati svoj doprinos na polju prevencije i trajnog učenja.
Roditelji će projektom “Roditeljske večeri” kroz razmjenu iskustava, heurističkim razgovorom i komunikacijom na jednom mjestu, ojačati vještine prihvatanja sebe, obratiti pažnju na svoje snage i uvažavati ih, realnije sagledavati svoje slabosti i pogreške, mijenjati fokus, ustrajati u borbi s preprekama, postaviti realističnija očekivanja, te razviti vještine potrebne za uspjeh.”

— Projekat “RODITELJSKE VEČERI” – model trajnog učenja kroz neformalno obrazovanje. “Djecu treba odgajati od trenutka rađanja njihovih roditelja” (autor nepoznat)