Dokumenti

Iz knjige dojmova korisnika Centra Marjanovac

Nije bitno koju boju voliš, koju muziku slušaš, kojojoj religiji pripadaš, da li si komunikativan/na ili si ćutljiv/ćutljiva, da li voliš ljeto, proljeće, zimu ili jesen, da li si crn ili bijel!

JEDNO JE BITNO: da zavoliš život, da zavoliš sebe, da kreneš koračati pravo jer život je kratak. Možda i ne uspiješ poslušati muziku do kraja jer će se pjesma prerano završiti…

“Izlaz postoji! Pronađi ga! Pokreni se i živi punim plućima!”

“Ja dođoh! Vidjeh! Pobjedih!” (M.K. & A.B. 18.8.2013.)

“Cijeli nam je život bio crnjak, drama, tragedija…Zar nije dosta???”

Iz knjige dojmova posjetitelja

SESTRA: “Dobila sam danas natrag jedinog brata, hvala vam za to, hvala što postojite, za svu humanost i čovječnost koju osjećam danas ovdje.”(Posjeta 20.03.2004.)

UDRUGA ZA POMOĆ OBITELJI OVISNIKA ZAGREB: “Zajednica koja ima dušu i gdje se radi sa srcem i ljubavlju. Hvala u ime svih roditelja Udruge za pomoć obitelji ovisnika Zagreb.” (predsjednica Udruge Barbara Čalić 25.6.2011.)

DIJETE: “Hvala vam mnogo što ste mi vratili mamu u život.” (24.06.2010. M.K.P.)

IZ KNJIGE DOJMOVA KORISNIKA

“Hajde da dignemo tamne paravane sa naših očiju i pustimo svijetlost u naš život (ili možda stavimo ružičaste naočale i gledamo ružičasto). Stvarno mislim da je dosta crnjaka u životu i stvarno mislim da je ŽIVOT LIJEP … Da, da, život je lijep i dajte da ga sebi učinimo još boljim, ljepšim i još vrijednijim življenja.”

“Možda nekada netko tko ovo bude čitao dozvoli da ga dotakne i potakne a možda i ne, ali bitno je da je ŽIVOT LIJEP … ” (28.05.2013. E.D.)

“Ljudi, hajde da napravimo čudo od svog života. Prilika je tu, pred našim očima, rukama …” (5.3. 2013. N.P.)

“Sa šesnaest mjeseci komune osjećam se ponosno: dug period čistoće i osjećaj zadovoljstva me pere. Dobro je kad ne moram brinuti da li ću moći sutra da ustanem iz kreveta. Marjanovac mi je mnogo dao i jako sam zahvalna na tome. Ponosna sam na sve nas.” (26.10.2012. R.T.)

“Hvala vam što postojite i što ste tu zbog nas, što imate puno strpljenja i razumijavanja za nas. Vi ste nešto najljepše što nam se dogodilo u zadnjih par godina jer ste nam ulili dosta povjerenja i nade za bolji život.” (13.06.2004. vaši korisnici)

“Ne znam tko sam, ne znam što sam. Kao da sam malo dijete. Svaki dan je posvećen meni, ako ja to želim. Svaki dan učim sve više i više. Dolazim k sebi. Hvala što ne odustajete od nas smrtnika. Kad ni sami ne vjerujemo u nas vjerujete vi! Vi nam ulijavate ljubav u život. Otvarate nam put prema raju, a taj raj nije na nebu. On je tu, ovo što sada živimo, samo ga trebamo izgraditi kako želimo. Dosta je bilo pakla.” (D.R. 13.5.2007.)

“Interesantno je da kad padneš i ponovno staneš i streseš prašinu sa sebe osetiš onaj stari dobri ponos, novo i jače samopouzdanje. Najviše i najbitnije je da uočiš i shvatiš zbog čega si pao. I kad sebe izdigneš na taj nivo da uočavaš stvari – događaje tada si na pravom putu da ne praviš iste greške zbog kojih si ranije padao. Ali to je samo jedan korak ka pravome cilju. A ima ih mnogo i to je veoma dugačak put. Da, dugačak put a korak je mali. Ali korak po korak i cilj se bliži. A kad budeš na cilju i osvrneš se nazad iza sebe, sa osmehom na licu i spokojstvom koji ti prožima dušu reći ćeš sebi: vredilo ga je preći.” (1.4.2008. J.D.)

“Marjanovac je uvijek u mojim mislima, ne građevina već ono što sam naučio ovdje, što mi je vratilo osmijeh na lice i vjeru u život! Bogu hvala na sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove jer da nema njih ne bi bilo ni mene!” (26.6.2010. V.S)

IZ KNJIGE DOJMOVA POSJETITELJA

SESTRA: “Dobila sam danas natrag jedinog brata, hvala vam za to, hvala što postojite, za svu humanost i čovječnost koju osjećam danas ovdje.”(Posjeta 20.03.2004.)

“Zahvaljujem se svem osoblju u zajednici Marjanovac. Promijenili su i uljepšali život moga brata, a uz to i život mojih roditelja i moj. Puno uspjeha u daljnjem radu i da na ovakav način pomognete mnogim porodicama. HVALA ŠTO POSTOJITE.” (E. D. Posjeta 20.3.2004.)

MAJKA: “Ovo je mesto koje je za moju kćerku mnogo više od doma koji joj mi možemo pružiti. Zato ste i moja – naša kuća i volela bih da tako i ostane. Puno hvala svima na angažovanju i najboljim namjerama. S velikim poštovanjem.” (S.D. Posjeta 20.03.2004.)

PSIHIJATAR: “Ne mogu da se otmem utisku da sam otkrio jedno mesto na ovom „našem Balkanu“, koji je zapravo jedna OAZA NOVE NADE za one koji su u njoj ali i one koji kao ja dolaze i uživaju na kratko. Želim vam puno uspeha u vašem radu!” (12.01.2005. dr Jadran Tačić, psihijatar, Subotica)

IZASLANSTVO OPŠTINE MODRIČA I PU MODRIČA: “Došli smo se pokloniti i zahvaliti za sve što ste učinili da zlo koje nas okružuje i koje hara oko nas bar na ovom mjestu bude pobeđeno. Veliko hvala i imate punu našu podršku u svakom trenu i svakom pogledu.” (23.06.2007).

DIJETE: “Hvala vam mnogo što ste mi vratili mamu u život.” (24.06.2010. M.K.P.)

OTAC: “Puno hvala radnom osoblju ovog Centra što mi izlečiše mog voljenog sina iz Sremske Mitrovice.” (26.06.2010. Z.P.)

UDRUGA ZA POMOĆ OBITELJI OVISNIKA ZAGREB: “Zajednica koja ima dušu i gdje se radi sa srcem i ljubavlju. Hvala u ime svih roditelja Udruge za pomoć obitelji ovisnika Zagreb.” (predsjednica Udruge Barbara Čalić 25.6.2011.)

JEDNA MAMA PRI ZAVRŠETKU PROGRAMA SVOGA SINA: “Nekada smo polagali nadu u Marjanovac. Zatim smo stekli ogromno povjerenje, a od sada ćete nam ostati u večnim mislima! Hvala vam.” (25.6.2011.)

MAMA: “Ovo je jedinstveno mjesto u kojem se pronađe sve što je izgubljeno usput u vremenu, obavezama, nedovoljnoj pažnji, a koju smo trebali imati. Hvala svim operaterima i onima koji ovo mjesto čine posebnim zbog ljubavi i nade koja se osjeća u zraku i ljudima na ovom mjestu.” (23.6.2012. S.D.V)

NE ČEKAJTE POŽAR U VLASTITOM DVORIŠTU. GASITE RADIJE VATRU DOK JOŠ GORI OKO SUSJEDOVE KUĆE.